1. utgivelse Aurora Records og Sceneweb

Aurora Records presenterer Lov....?  av komponist Åsmund Feidje – aldri tidligere utgitt ballettmusikk fra 1980. Utgivelsen er startskuddet på et nytt samarbeid mellom Aurora Records og Sceneweb, som utforsker nye måter å bevare, dokumentere og formidle musikk skapt til scenekunstproduksjoner i det frie feltet i Norge.

Lytt til musikken HER!

Om verket
Verket Lov...? ble skrevet til en ballett med samme tittel av koreograf Inger Buresund og Collage Dansekompani i 1980. Studiomusikerne på innspillingen var hentet fra Oslo Filharmoniske Orkester og besto av Kristina Monica Kiss (fiolin), Otto Berg (bratsj), Geir Tore Larsen (cello), Svein Haugen (kontrabass) samt Åsmunds kollega ved Nationaltheateret, pianist Sigurd Haugen.

Etter å ha skrevet en ballett for Collage Dansekompani i 1978 hvor jeg brukte el-gitar, el-bass, piano, trommer og synther i en mer rock-preget komposisjon på 20 min, ville jeg prøve noe annet når oppdraget om Lov...? kom.  Det å forme en lengre, sammenhengende komposisjon var annerledes enn å skrive for teater og TV, og nå ville jeg komponere med fokus på strykere. Jeg ville utfordre meg selv ved å skrive i 5/4 takt og begynte å jobbe med det. Men etterhvert dukket det opp forskjellige behov (som det gjerne gjør i et samarbeid med koreograf) så det ble til at 5/4 takten ble brutt opp både med vals og marsj! Piano og klokkespill ble inkorporert, og når opptaksdagen nærmet seg i Nationaltheatrets studio, ble det nødvendig å gå på tiggerferd bak scenen i Konserthuset for å finne frivillige Filharmonikere. Og de stilte opp og spilte flott, og dette er altså min første komposisjon for «klassisk» besetning.
- Åsmund Feidje

Coverbilde av Åsmund Feidjes albumcover LOV...? (2024) fra Collage Dansekompanis produksjon LOV...? (1980). Foto: Stein Sole.
Hentet fra Dansearkivet, ved arkivskaper Collage Dansekompani

Tittel: Lov....?
Komponist: Åsmund Feidje
Utøvere: Kristina Monica Kiss, Svein Haugen, Otto Berg, Geir Tore Larsen, Sigurd Haugen
Sporliste: 1. Lov....? (13:31)
Katalognr: ACD5118
ISRC: NOLFA2405010
EAN: 7090057990273
Design: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss, Camilla Vatne Barratt-Due
Innspillingsår: 1980
Plateselskap: Aurora Records
Produsent: Åsmund Feidje
Tekniker: Audun Strype

Lytt til musikken HER!

Utgivelsen er en del av et  pilotprosjekt om bevaring, dokumentasjon og formidling av musikk skapt til scenekunstproduksjoner i det frie feltet i Norge, som Aurora Records gjør i samarbeid med Sceneweb. Med dette ønsker vi å utforske hvordan gjøre scenekunstmusikk tilgjengelig digitalt på en måte som ivaretar lydkvalitet og opphavsrett, og hvor dokumentasjonen i Sceneweb kan synliggjøre den sceniske sammenhengen musikken ble laget til. Pilotprosjektet springer ut av behov i feltet for gode løsninger for å presentere både eldre og nyere musikk skrevet til scenekunstproduksjoner med både kunstnerisk og historisk verdi.

Om komponisten

Åsmund Feidje (f. 1948) er en norsk komponist, som hovedsakelig har hatt sitt virkeområde innen scene- og kammermusikk. Han begynte sin musikalske løpebane som musiker. Han spilte fiolin i barndommen, men startet i 1967 den eksperimentelle rockegruppen RAIN, som to år senere ble engasjert til popmusikalen Din egen vriNationaltheatret, der han var ansatt som musiker og komponist fra 1973 til 2018. Feidje spilte også i Terje Rypdal Ensemble og samtidsensemblet Octoband.

Fra slutten av 1970-tallet arbeidet han mer og mer som komponist, og tok i 1989–1990 et friår for å studere med den polske komponisten professor Bogusław Schaeffer ved Mozarteum i Salzburg. Feidje har skrevet kammermusikk for solister og ensembler ved siden av sitt arbeid ved scenen. For scene, radioteater og film har han laget musikk til mer enn 150 produksjoner. Han har komponert for alle institusjonsteatrene i Norge, Radioteatret, film og TV. Av ensemblene som har fremført hans scenemusikk kan nevnes Kringkastingsorkestret, Det Norske Solistkor og strykekvartettene Cikada og Vertavo. Han har komponert musikk for ballettkompanier i inn- og utland, som de norske, finske og islandske nasjonalballettene.

Kilde: Store Norske Leksikon

Fotografi fra Inger Buresund / Collage Dansekompanis produksjon Lov...? (1980). På bildet: Sølvi Edvardsen, Hege Gabrielsen, Nina Johansen, Mette Kristiansen, Catherine Pickering, Trude Stokke, Mona Walderhaug og Aase With. Foto: Stein Sole.
Hentet fra Dansearkivet, ved arkivskaper Collage Dansekompani

Kontaktperson Aurora Records:

Yumi Murakami
Prosjektleder / Label Manager
Mail: yumi@aurorarecords.no
Tel + 47 45034700
www.aurorarecords.no 

Fotografiet i header er fra Inger Buresund / Collage Dansekompanis produksjon Lov...? (1980)
På bildet: Sølvi Edvardsen, Hege Gabrielsen, Nina Johansen, Mette Kristiansen, Catherine Pickering, Trude Stokke, Mona Walderhaug og Aase With. Foto: Stein Sole.
Hentet fra Dansearkivet, ved arkivskaper Collage Dansekompani. Tusen takk til Danseinformasjonen med hjelp til å finne frem og digitalisere fotografier og programmer.